Forskjellen på muskatnøtt og muskatblomme

Mange tror muskatnøtt og muskatblomme er det samme, men det stemmer ikke. Muskatblomme er frøhuset – hinnen – som ligger rundt selve muskatnøtten inni muskatfrukten. Blommen har en rødaktig farge og ser ut som litt grov safran, mens muskatnøtten er slik vi kjenner den, en hard nøtt som må rives og brukes i beskjeden dose.

Butikken.net selger både muskatnøtt og muskatblomme.

Muskatnøtt heter nutmeg på engelsk, mens muskatblomme heter mace.

muskatnøtt

Muskatblomme og muskatnøtt brukes til forskjellige ting. Muskatblomme har en mer aromatisk og noe mildere smak enn muskatnøtt. Muskatblomme er fin i hvite sauser til fisk, fiskegrateng, fiskefarser og farser av kjøtt. Prøv også litt muskatblomme på kokt spinat og blomkål, i grønnsaksuppe og til fruktdessert. Muskatnøtt er er mest kjent i pølseprodukter som wienerpølse, medisterpølse, medisterkake og julepølse. I husholdningen eller er muskatnøtt naturlig å bruke i kålstuing, grønnsakstuinger og i fisk- og kjøttsauser. Muskatnøtt er uunnværlig i bechamelsausen til lasagne. Brukes ellers til potemos, fiskegrateng, i pepperkakedeig og til epledessert.

 

muskatnøtt

Muskat er et sterkt aromatisk krydder som gjerne brukes i beskjedne mengder slik at den ikke dominerer. Bruken av muskatblomme og muskatnøtt kan variere noe.

  • Muskatblomme har en mer aromatisk og noe mildere smak enn muskatnøtt. Muskatblomme brukes tradisjonelt i hvite sauser til fisk, fiskegrateng, fiskefarser og farser av kjøtt. Det brukes også på kokt spinat og blomkål, i grønnsaksuppe og til fruktdessert.
  • Muskatnøtten rives direkte over den matretten som skal krydres. Muskatnøtt er mest kjent i pølseprodukter som wienerpølse, medisterpølse og julepølse. I husholdningen ellers brukes muskatnøtt gjerne i kålstuing, grønnsakstuinger og i fisk- og kjøttsauser. Mange synes at muskatnøtt er uunnværlig i bechamelsausen til lasagne. Den brukes ellers til potetmos, fiskegrateng, i pepperkakedeig og til epledessert.

Rusmiddel

Muskatnøtt med frø (muskat) og det røde frødekket som gir opphav til krydderet muskatblomme eller mace.

Muskat inneholder det hallusinogene stoffet myristisin. I lave doser er ikke muskat farlig.

Misbruk av krydderet muskatnøtt kan gi forgiftning. Avhengig av antall nøtter som er spist kan symptomer som oppstår være alt fra forvirring til alvorlig hjertepåvirkning. Reaksjonene som kommer etter spising av muskat varierer fra person til person. 1-3 hele nøtter kan gi symptomer, mens 4-5 nøtter kan gi mer alvorlige effekter. Symptomer oppstår vanligvis 3-8 timer etter inntak. Symptomer på forgiftning med muskatnøtt er: opprømthet, forvirring og unormal oppførsel, sterk uro, angst (dødsangst), kraftig hjerteklapp/hjertebank, brystsmerter og økt blodtrykk eller blodtrykksfall. Symptomene går som regel over i løpet av et døgn, men kan i enkelte tilfeller vedvare i flere døgn og kreve intensiv behandling på sykehus. Ved mistanke om forgiftning ta kontakt med Giftinformasjonen.

muskatnøtt