Kanel – vet du forskjellen på Ceylon og Cassia?

Kanel kommer i to varianter, cassiakanel og ceylonkanel. Noen kaller det henholdsvis uekte og ekte kanel, men det er ikke helt korrekt. Begge variantene er tross alt kanel, men ceylonkanel er den varianten som anses som den rene og mest eksklusive.

Ceylonkanel stammer fra Sri Lanka, men kaneltreet dyrkes også for eksempel rundt Tellicherry i Tamil Nadu i India, på Java, Sumatra og Borneo i Indonesia, på De vestindiske øyer, i Brasil og i Egypt. Malt kanel fra Ceylon har nesten melislignende konsistens.

Cassiakanel stammer som regel fra Kina og Vietnam, og er den varianten som er mest utbredt i Skandinavia. Cassiakanel innholder høyere doser av kumarin, som er påvist å kunne gi skader på leveren i større doser. Så skadelig skal det være, at Mattilsynet i samråd med EUs hovedkvarter, advarer mot bruken av krydderet. Den daglige dosen for oss voksne bør ikke være mer enn 1,4 gram, noe som tilsvarer en halv teskje. Malt kanel i cassiavariant er grovere enn ceylonkanel.

Kanel er en art av kaneltreslekten og et krydder som skrapes av innsiden av barken på arten Ceylonkanel (Cinnamomum zeylanicum), og av den noe mer bittersmakende kassiakanel (Cinnamomum cassia).

To typer kanel

Tidligere var kanel synonymt med Cinnamomum zeylandicum (ceylonkanel), men i dag er det Cinnamomum aromaticum (cassia) som i hovedsak brukes på det norske marked. Butikken.net fører ceylonkanel, som er den mest eksklusive varianten av de to.

Om du kjøper hele kanelstenger kan du lett skille dem på utseende, men også på smak og lukt. Der cassiakanel kommer som rødbrune harde stenger som kun består av ett tykt lag med bark, så er ceylonkanelen lys til medium brun i farge og består av mange tynne lag bark som enkelt lar seg brekke.

kanel